Насловна Култура

Топло добредојде! Градоначалник на општина Берово Звонко Пекевски...

 

Култура


Берово најавува одлична забава за време на Етно Плоштад Фестивалот

Источниот регион е во очекување на еден од најдобрите културни настани кој се случува летниот период.

Прочитај повеќе: Берово најавува одлична забава за време на Етно Плоштад Фестивалот

 

Општина Берово ги анимира угостителите за Етно Плоштад Фестивалот

Општина Берово ги започна активностите за организирање на најголемиот културен настан кој се организира на територија на општина Берово, Етно Плоштад Фестивал 2016.

Прочитај повеќе: Општина Берово ги анимира угостителите за Етно Плоштад Фестивалот

 

Покана за саемот на традиционални производи “Малешевијата на дланка“ 2016

Почитувани,

Чест и задоволство ни е да Ве известиме дека оваа година на 26 до 28 август под покровителство на Општина Берово ќе се одржи:

Етно Плоштад Фестивал

Реномиран музички фестивал и саем за зачувување на културното наследство. Концертната фестивалска програма ќе биде во два дена на која ќе настапат балканската музичка звезда Северина, Фолтин, Нокаут, Влатко лозановски, Горан Алачки и многу други.

Прочитај повеќе: Покана за саемот на традиционални производи “Малешевијата на дланка“ 2016

   

Етно плоштад фестивал 2015 - Програма

27 Август

12:00 ч - Плоштад „Димитар Беровски“

Свечено отварање на фестивалот од страна на градоначалникот Драги Наџински

12.30 ч - Настап на КУД „ Димитар Беровски“.

Посета на саем “Малешевијата на дланка“

20:00 ч - Уска Кан

Прочитај повеќе: Етно плоштад фестивал 2015 - Програма

 

И оваа година ратевски бамбурци ќе ги растеруваат злите духови

Маскирани со кожи и рогови, бамбурците ја продолжија вековната традиција на  Ратево. Со своите маски и големите метални ѕвонци трчаат по селските улици да ги истераме лошите духови од селото. Таков е адетот на овој ритуал, со кој околу илјада години со застрашувачки маски од животински кожи  го растеруваме злото и болестите кај луѓето и добитокот. Маскирањето во кожи од овци и кози е симбол и препознатливост на ратевскиот карневал.

Прочитај повеќе: И оваа година ратевски бамбурци ќе ги растеруваат злите духови

   

Органи во состав на ЕЛС Општина Берово

 

Буџет на Општина Берово 2018

 

 

Анализа на состојбите во социјалната заштита и социјалното вклучување на локално нивоПолитичко акциона и правна рамка за човекови права Како локалниот развој да има влијание на ситеУПАТСТВО ЗА ДОБИВАЊЕ НА ОДОБРЕНИЕ ЗА ГРАДЕЊЕ ЗА ОБЈЕКТИ КОИ ВО  РАМКИ НА ИПАРД ПРОГРАМАТА СЕ ГРАДАТ НА ГРАДЕЖНО  ЗЕМЈИШТЕ ЗА КОЕ Е ДОНЕСЕНА УРБАНИСТИЧКО-ПЛАНСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Стратегии